Monday, February 3, 2014

Perjalanan





Assalamualaikum


Hidup ini adalah perjalanan. Perjalanan yang panjang. Manakala hari yang dihitung semakin kurang. Hari ini kita di sini esok belum tentu lagi. Kehidupan jua buat kita adalah satu amanah dari Allah yang harus kita pegang seumur hidup untuk kita berjalan di landasan yang betul. 

Ada siang ada matahari ada pelangi ada bayu  yang tersenyum menyambut kita. Rasa seronok rasa bahagia rasa tak  akan melepaskannya. Kendati ada malam ada mendung ada ribut ada taufan yang menghambat membuat nafas tercungap cungap.  Apa yang di belakang tertinggal tercicir tinggal parut tinggal cerita buat mengisi kotak memori apa yang di hadapan dirancang dikejar digapai semampu tangan semampu badan namun segala tetap terjadi penuh hikmah diluar pengetahuan hamba Allah yang sungguh cetek pengetahuan.

Kita manusia. Ada nafsu ada keinginan. Selalu berfikir rasional selalu juga bertindak melulu tak ketentuan. Namun apa yang paling penting dalam kehidupan manusia adalah TANGGUNGJAWAB di atas amanah yang Allah berikan untuk kita melunaskannya. Jika di antara kita semua masing masing melaksanakan TANGGUNGJAWAB kita mengikut peranan masing masing insha Allah kehidupan yang dilayari oleh manusia sejagat pasti aman teratur bahagia gembira dan lancar.

Perjalanan hidup saya teruskan. Seperti putaran jam. Selagi ada kuasa tenaga selagi itu berjalan. 



Begitu saya amat bersyukur diberi Allah kehidupan yang baik, Rezeki yang baik. Anak anak yang baik. Alhamdulillah. Januari 23 2014 pula dikurniakan seorang cucu perempuan yang sihat dan comel. Rasa bahagia mendapat gelaran opah. Inshallah nanti saya update gambar gambar di entri akan datang.


Bercerita mengenai 2013 saya tak tahu nak bawak anak anak bercuti kemana. Masing masing sibuk dan cuti tidak dapat serentak. Namun dengan masa yang terlalu singkat saya ambil keputusan untuk membawa anak anak bercuti ke London dan Paris. Saya pontengkan Hafiiz, Imran dan Alisya kerana mengejar cuti semestar Khairi.

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Cuma hanya tinggal sedikit gambar kenangan kerana iphone5 saya hadiah dari Hanis yang banyak saya gunakan ambil gambar gambar telah hilang akibat disamun penyeluk saku di Paris.



Terima kasih Aisyah rakan kenalan FB , seorang yang paling friendly dan helpful pernah saya jumpa.






Sempat berposing sebelum pergi shopping.






Posing lagi.






Kalau duduk tempat cantik-cantik ni memang kerja posing je.






Excited tunggu bas nak pergi beli groceries.






Akak pun nak berposing jugakk.





Alisya yang paling teruja nak beli makanan kat Tesco.







Kalau dah lepas beli barang, siapa lambat tinggal je.





Bawa anak-anak pergi Emirates Stadium.







Wah, bukan main seronok lagi ye.







Alisya bukan main gembira, peminat Arsenal katanya.







Liana pun turut serta nak berposing jugak.






Ambik kau.







Bila dengan mak, semua berlakon posing baik.









Empat orang penghibur hati tegar.









Jangan marah, akak posing lagii.










Seronoknya jumpa pokok epal!







bajet feeling2 photoshoot



ha kau, kan dah kena photobomb





oxford street yang havoc



Banana Tree, restoran indo-china halal, sedap dan murah di bayswater di tengah2 kota london.




shopping kat Bicester Village


Sekitar Harrods


epal hijau masam





peminat tegar Arsenal FC




24 comments:

Anak Ibu said...

Ya Allah rindunye ngan akak.. lama tak update blog.. wahh syok kan bwk anak² jenjalan..

Cik Puan Eka said...

Bestnya auntie.

Suka tengok anak2 auntie. Dah besar2 dah diorang.

Nak tggu anak kekna punya entry lepas ni

my name is ivana said...

Auntie,
Banyak2 gambar..gambar kat emirates sangat menusuk kalbu.. My dream!! One fine day insyaAllah ��

Weena said...

bestnya akak bawak anak-anak jenjalan kat london... :)

Chekgu Azrine said...

Untung ank2 akk ye..dpt g jejalan london n paris..hehe

ain syafieqa said...

seronoknye dpt jln2 London. =)

yan hamid said...

Anak buah saya sekarang belajar kat London, baru-2 pergi ke Paris pun kena seluk saku, tapi anak buah saya tersedar dan kejar budak tu, rupa2nya mereka ini bergerak dalam kumpulan ala2 gypsy gitu, nasib baik masa kejar tu dompet dia tercicir dari baju ponconya, jelas ada banyak dompet dalam baju ponco mereka!

Masz Health Boutique said...

bestnya jalan-jalan satu family..

semoga akak Nani sekeluarga sentiasa dalam lindungan Allah SWT

Putera Norfairus said...

comel-comel anak aunty..

Noor Azrinna said...

Rindu sangat nak baca blog Kak Nani. Alhamdulillah updates jugak akhirnya.

Ayu azmir said...

mummy yang comel...

Alin Marlini said...

Tahniah. Dan rasa seronok lihat gambar2 anak Kak Nani :)

mizzcynda said...

akak dh lama dh update blog.rindu kat akak

AsyuraRahman said...

salam aunt. rindu saya kat auntie .saya suke baca post auntie yg bertahun lepas . tentang kehidupan . deco rumah . suke sangat . tp skrg auntie jarang update belog . harap dapat lebih kerap :) salam sayang dr saya syura <3

Liana Ezzana said...

Sungguh jahanam gambar-gambarku diatas ini...

noris said...

tahinaih kak nani sekeluarga, and especially to liana and faily, now dah jd mummy. can't wait to see the new addition to this wonderful family.

x

~myself n i ~ said...

Suka baca blog akak.. Tapi mcm dah lama tak update blog skang nih... akak bz yer...


Jemput singgah blog saya..
http://cinta-health.blogspot.com/

Cikgu Norazimah said...

selamat berblogging kembali kak ! bestnyer bercuti..mmg happening gambo2 ni..tapi yang best anak2 sporting bergambo bersama ;)

Dex Banner said...

Good writing and even a decent writer you are...great blog!

O'gosh Iskandar said...

rindunya nak jenguk sini...best tu g jalan2..hanis x ikut?

pnsusu said...

Sentiasa tersenyum bila baca bait2 tulisana aunt....moga dikurniakan kesihatan yg baik..aaamiiin

ummisara said...

kak nani...best best... :)

Nazirah Najib said...

bestnya dapat pi jalan jauh2.


nazirahnaj.blogspot.com

Irfa said...

wowo.. cantik2 nya gambar kat entri ni