Wednesday, January 30, 2013

Berlemah lembut Sesama Muslim Tegas Terhadap Kafir





Assalamualaikum


Betapa indahnya berkasih sayang sesama muslim..menjaga siratullahrahim....terima kasih Uztaz Kazim Elias semua ceramahnya begitu menyentuh hati kembali sedar betapa selama ini kita manusia yang alpa dan harus perbaiki diri dan iman...

Subhanallah.




Friday, January 25, 2013

10 Keutamaan Bersolat Jemaah Di Masjid








Assalamualaikum,

Mudah-mudahan kita mendapat manafaat dari perkongsian ilmu ini..amin.


1. Balasan Pahala kebaikan sebanyak 27 kali ganda.

Rasulullah (sallAllahu alayhi wasalam) bersabda: “Solat jema’ah lebih utama dari solat sendirian sebanyak 27 kali ganda
(Al-Bukhari)


2. Setiap langkah menghapus dosa
3. Hanya dengan datang awal - duduk menunggu solat - kita akan mendapat pahala seakan-akan dalam solat
4. Malaikat berdoa untuk orang yang solat di masjid

Rasulullah, Muhammad (sallAllahu alayhi wasalam) bersabda: “Solat jema’ah melebihi solatnya seseorang di dalam rumahnya dan solatnya di dalam bilik sendiri sebanyak 25 kali ganda.
Jika seseorang dari kalian berwudhu lalu dia memperbagus wudhunya dan dia datang ke masjid semata-mata hanya untuk solat, maka tidaklah dia melangkahkan kakinya satu langkah pun melainkan Allah telah mengangkat darjatnya dan menghapus dosanya (untuk setiap langkah) sampai dia masuk masjid.
Apabila dia telah masuk masjid, maka dia sudah berada dalam (hitungan) solat selagi solat tersebut menahannya (di masjid);
dan para malaikat akan berdoa untuknya selama dia masih berada di tempat Solat: “Ya Allah, ampunilah dosanya. Ya Allah, keruniailah dia selagi dia tidak berhadas.”
(Hadith Riwayat Al-Bukhari)


5. Janji daripada Allah - Balasan pahala yang hebat

Rasulullah bersabda, “Jika orang-orang mengetahui pahala yang ada pada (mengumandangkan) adzan dan (solat di) saf pertama, kemudian mereka tidak mendapat peluang (melakukan) tersebut kecuali hanya dengan mengadakan undian, maka mereka pasti mengadakan undian.
Jika mereka mengetahui pahala yang ada pada tahjir (datang pada awal waktu), nescaya mereka pasti akan berlumba untuk itu (solat pada waktu awal).
Jika mereka mengetahui pahala yang terdapat solat Isya’ dan solat Subuh, nescaya mereka pasti mendatanginya meskipun terpaksa merangkak (ke masjid)
(Al-Bukhari)

Rasulullah bersabda: “Barangsiapa solat Isya’ secara berjemaah, maka (balasan pahalanya) seolah-olah dia telah mengerjakan solat separuh malam.
Dan barangsiapa solat Subuh secara berjemaah, maka seolah-olah dia telah mengerjakan solat sepanjang malam itu
(Muslim)

Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya dua solat ini (Isya’ dan Subuh) adalah solat yang paling berat bagi kaum munafik. Seandainya kalian tahu (pahala dan kelebihan) yang terdapat di dalamnya, nescaya kalian pasti mendatanginya meskipun dengan terpaksa merangkak.
Sesungguhnya saf pertama itu laksana para malaikat. Seandainya kalian tahu keutamaanya, nescaya kalian pasti mendatanginya lebih awal.
Sesungguhnya salatnya seseorang bersama seseorang yang lainnya (secara berjemaah) itu lebih suci daripada solat sendirian, dan solat bersama dua orang lainnya itu lebih suci daripada solat bersama satu orang, dan (jema’ah) yang lebih banyak lagi itu lebih disukai oleh Allah”(Abu Dawud, An-Nasai)


6. Allah GEMBIRA menyambut hambanya datang ke Masjid

Rasulullah bersabda, “Tidaklah seorang Muslim berdiam di masjid untuk solat dan dzikir, melainkan Allah berseri-seri (gembira menyambut)nya, sebagaimana keluarga orang yang ditinggal berseri-seri menyambut kedatangan orang yang meninggalkan mereka (Ibn Majah, sahih)

7. Janji sebuah rumah setiap kali pergi dan pulang ke masjid

Rasulullah bersabda, “Barangsiapa pergi dan pulang dari masjid, maka Allah menyediakan untuknya tempat di syurga setiap kali pergi dan pulangnya (Al-Bukhari)

8. Amalan yang paling dicintai Allah - solat awal

Dari Abdullah ibn Mas’ud, dia berkata “Aku pernah bertanya kepada Nabi (SAW), ‘Amalan apakah yang paling dicintai oleh Allah?’
Beliau menjawab, “Solat (tepat) pada waktunya”
Dia bertanya lagi “Lalu apa?” Beliau menjawab
“Kemudian, berbuat baik kepada kedua orang tua.”
Dia bertanya lagi: “Lalu apa?” Beliau menjawab lagi, “Jihad fi sabilillah”
(Al-Bukhari, Muslim)


9. Rasulullah murka kepada mereka yang tidak ingin keluar untuk menunaikan solat jemaah

Rasulullah bersabda, “Tidak ada solat yang paling berat bagi kaum munafik melebihi solat Subuh dan Isya’. Jika mereka tahu (kebaikan) yang ada pada keduanya, maka mereka pasti mendatanginya meski harus dengan merangkak.
Sungguh aku bermaksud menyuruh mu’adzzin untuk iqamat lalu aku menuruh seseorang untuk mengimami jama’ah, kemudian aku akan mengambil obor api, lalu ku bakar rumah orang-orang yang tidak keluar untuk solat setelah itu
(Al-Bukhari, Muslim)


10. Orang yang mencintai masjid dijanjikan naungan Allah pada Hari yang tiada naungan daripada kepanasan matahari selain daripada naungan-Nya

Rasulullah bersabda, “Tujuh (golongan) orang yang akan diberi naungan oleh Allah dalam naungan-Nya pada Hari (Qiyamat, di mana) tiada naungan melainkan naungan-Nya, iaitu:
1) Ketua/pemimpin yang adil
2) Seorang pemuda yang membesar sejak kecil dalam ibadah kepada Allah
3) seorang yang hatinya tergantung (cinta) kepada masjid-masjid
4) dua orang yang saling cinta-mencintai demi Allah - keduanya berjumpa dan berpisah kerana Allah
5) seseorang lelaki yang digoda oleh seorang perempuan bangsawan yang cantik, menolak godaan perempuan itu dan berkata “sesungguhnya aku Takut kepada Allah”
6) seseorang yang bersedekah dengan sembunyi sehinggakan tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dikeluarkan oleh tangan kanannya
7) seseorang yang ingat (/ berzikir) kepada Allah dalam keadaan bersendirian sehingga melelehkan airmata dari kedua matanya”
(Al-Bukhari, Muslim)



“Di rumah-rumah Allah (masjid) yang diperintahkan oleh Allah supaya dimuliakan keadaannya & berzikir kepada Allah di dalamnya;
Di mana Nama-Nya di-Besarkan pada pagi dan petang

(rumah dipenuhi) Lelaki-lelaki yang kuat imannya - yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah,
Dan mendirikan solat serta memberi zakat; mereka takutkan Hari - di mana hati dan penglihatan akan bergoncang

(Mereka mengharapkan) supaya Allah memberikan balasan kepada mereka (dengan balasan) yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan,
Dan supaya Allah menambah kepada mereka lagi dari limpah Kurnia-Nya
Dan sememangnya Allah memberi Rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya tanpa hitungan batasan”
(Quran Surah An-Nur : 36 - 38)

“Janji daripada Allah - Allah tidak akan sekali-kali gagal dalam janji-janji-Nya,
Tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui”
(Surah Ar-Room 30:6)

Ustaz Kazim Elyas OMBAK CINTA YANG MENDAMAIKAN

Thursday, January 24, 2013

Ladies Nite Out

Assalamualaikum....
Saya selalu didatangi teman-teman yang sungguh pandai buat kelakar. Saya pula memang suka gelak. Tempohari selepas wedding betty tak hilang geli perut dek telatah nash dan datin nora...kali ni kat wedding rumah datin nora pula...
Zalina zain kawan Fb cek mek kelate yang pandai sungguh geletek hati semua orang. Tak sangka boleh volunteer nak nyanyi malam tu. Bila nash umumkan pendatang baru, Zalina Zain dan tanya berapa album dah buat..katanya album dah 10 tapi satu pun tak laku..pastu menyanyi suara saprano lagi...cayalah my pren zalina zain...



Diselang seli nyanyian, Shila Amin, Othman Hamzah, Sofea Ibrahim, Aspalela, Betty Banafe, Siti Fairuz dan lain lain.

Meriah betul malam pesta muda mudi ni ...dekat tengah malam baru kami reti nak balik.


 Sebelah saya miss lama dan yang hujung baju putih nita...rakan FB yang gegak gempita...
 Hah yang baju pink tulah Zalina Zain...kalau dah keturunan raja lawak kemana tumpahnya kuah...adik kepada arwah M Rajoli sebona eh....


Diketuai oleh mak jemah...





Me and my bestie anje...Selalu benar dia bagi tahu saya...yang dia selalu berdoa Allah bagi kawan-kawan yang ikhlas dan menyayanginya...yang busuk hati jauhkan darinya...setiap kali dia berdoa setiap kali tu saya yang muncul...insyallah mudah mudahan kami jadi kawan dunia akhirat. i love u anje.

Suara Sofea Ibrahim yang masih power.....


My lovely betty

Norshila Amin pun dah jadi geng satu kepala....

My shaling...nama dia Shaling.





Sebelum dicemar duli  sompek saya berposing senget di atas singgahsana tahta.








Sunday, January 20, 2013

Mohon Pada Mu

Bismillahirrahmanirrahim



Allah Maha Lembut terhadap hamba hambaNya.

Dia memberi rezeki kepada siapa yang dikehendaki-Nya 

dan Dia Maha Kuat lagi Maha Perkasa.




                                                                                                          (Al-A'raf: 23)
Amin ya rabbal alamin

Saturday, January 19, 2013

Mohon Pada Mu

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah
curahkanlah hidayahMu 
kepadaku
untuk melakukan amal perbuatan
serta perilaku yang baik.
Tiada yang memberi petunjuk untuk melaksanakan perbuatan
serta perilaku yang baik kecuali Engkau 
dan jauhkanlah buruk perilakuku dan perbuatan dariku dan
tidak ada yang dapat menjauhkan aku daripadanya kecuali Engkau.

Amin ya rabbal alamin.

Thursday, January 17, 2013

TIPS KECANTIKAN MENGAMBIL SUPPLEMENT TOUJOURS SKIN.



Assalamualaikum


Dikesempatan ini setelah lebih tiga tahun saya mengamalkannya, saya bahagia dengan kesihatan tubuh badan saya, sakit sendi sendi lutut yang berkurangan dan pulih, resdung yang tanpa saya sedari sembuh sepenuhnya, kulit keseluruhan tubuh badan terasa halus mulus, garis garis kedut ditepi mata yang pudar, bentuk tubuh badan semakin langsing dan berbentuk, pinggang yang agak ramping, badan yang semakin pejal, tetiba adik saya nadia yang dah lama betul tak mengurut saya, bila mengurut beri komen 'badan nani sekarang pejal ya', patern tidur yang lebih teratur, rambut yang tidak gugur, selera makan semakin dapat dikawal.


Setiap pagi selepas subuh saya melakukan sedikit senaman regangan di depan cermin. Sebenarnya kalau kita jaga solat lima waktu ditambah solat sunat maka senaman regangan tubuh badan kita lebih dari cukup. Namun kalau ditambah dengan sedikit kerajinan bersenam atau buat brisk walk disekeliling kawasan perumahan ini stamina menjadi woot wooot (bak kata alisya bagi menyatakan walah)... Kemudian saya bancuh air panas dan bubuh madu serta perahan lemon (lemon saya ambil dari belakang rumah yang saya tanam sendiri dah berbuah lebat) untuk menurunkan dan mengekalkan berat badan. Selepas itu saya bancuh air jus oren bersama satu sudu teh TOUJOURS SKIN. Kemudian saya tinggalkan sebentar untuk mandi pagi. Selepas mandi, sambil lalu, saya capai minuman jus yang sudah dibancuh tadi bersama satu sudu teh kecil TOUJOURS SKIN dan minum dengan happynya sebab merasa benefitnya yang sangat bagus untuk tubuh badan saya. 

Sebelum berpakaian saya menyapu slimming krim di kaki dan perut. Kemudian setelah mencuci tangan saya menyapu toner, krim mata, krim anti penuaan. Kemudian saya sapukan pula krim siang.

Saya tak berasa lapar dan hanya mengudap makanan berunsur bijirin, buah buahan seperti oren, persimons, avocado dan epal sambil membalas emel. Waktu tengahari saya hanya masak sedikit nasi, sup sayur dan ikan goreng atau sardin serta ayam atau daging utnuk hidangan yang lebih kurang sama setiap hari.

Kecuali jika saya sibuk saya hanya makan sedikit makanan berat dil luar.

Disebabkan makan TOUJOURS SKIN itu saya hanya mengambil meal utama sekali sehari. Waktu malam saya hanya dinner dengan salad atau sayur sayuran sahaja. Selera untuk makan nasi sangat berkurangan. Alhamdulillah...akibat diet yang begitu teratur saya tidak mudah mendapat sakit.

Jika ada sesiapa yang berminat untuk saya kongsikan amalan saya mengambil TOUJOURS SKIN setiap hari sila emel ke shinarostam@yahoo.com untuk info lanjut atau telefon 0123959779. Dari 21/1/2013 sehingga 1/2 /2013 sesiapa yang membeli 3 botol sekaligus mendapat harga promo. Sila check di emel shinarostam@yahoo.com. Terima kasih pada pelanggan baru saya yang buat entri khas untuk saya. Kebetulan saya ada masa dan buat link khas untuk dia.






Selain di panggil AVON untuk jadi modelnya, Majalah Midi panggil saya buat fashion photoshoot juga...Kadang kadang nak tergelak pun ya...usia menjangkau ni baru dapat jadi model....bak kata Alisya woot woot mama jadi model...Alhamdulillah berkat makan TOUJOURS SKIN dimurahkan  rezeki olehNya.

Gambar candid oleh Ahmad Imran ketika saya bersiap untuk ke Majlis Perkahwinan Betty Banafe. Kalau dulu saya tak berapa gemar pakai baju kurung sebab nampak tuwe tapi sekarang koleksi baju kurung saya berderet dah....

Hanis pun grooming dek makan TOUJOURS SKIN


Hanis sebaris dengan primadona walau cuma memakai baju simple giler macam nak pergi tidur...apa da...merendah diri sangat sampai nak pakai baju diva the  vass pun malu...Alhamdulillah kesan memakan TOUJOURS SKIN.

Meihat gambar ni saya bayangkan  Hanis sebagai  tuan puteri raja siam hehe sebab dia pakai kebaya yang diperbuat dari kain sutera siam  kegemarannya....

Tuesday, January 15, 2013

BERCUTI DI LANGKAWI




Assalamualaikaum

Hidup mesti diteruskan....bercuti sakan pun harus diteruskan. Rengekan anak-anak minta bercuti macam irama dalam hati. Memang jadi fikiran tapi tak lama dan tak membebankan. Saya senang sekali  ada Liana dan Imran semua jadi beres dalam mengurus percutian kami semua. Liana dan Imran ni kalau book Hotel mesti nak yang best jer...nak murahlah pulak...maka dorang berdua ni memang sangat cekap meminta bantuan Kak G.

Flight tiket pergi booking dengan Air Asia rm400 pergi sahaja untuk kami 9 orang sekeluarga. Malangnya akibat lambat sesaat maka tiket balik dah tak dapat nak grab....Maka berpecahlah otak sekejap memikio kannya.....

At last keputusan yang sunguh bijak dibuat akhirnya kami book flight balik menggunakan Firefly. Selain senang giler dalam urusan timbang berat dan tak banyak cecadak...kalau bercuti waktu balik gunalah Firefly yang sungguh dekat dengan rumah saya iaitu di Subang Airport jer dan pula boleh bawak 20kg beban tanpa rasa cuak dan berdebar....hehehe

Jadi kalau nak bercuti ke Langkawi silalah intai intai offer offer tambang murah. Percutian yang murah berbaloi dan menyeronokkan haruslah dirancang terlebih dahulu...


Di sini saya kongsikan itinari percutian kami di langkawi seperti yang telah disetkan oleh Ahmad Imran anak bujang saya yang sunguh innovatif. Saya dan Hanis share separuh separuh sediakan ongkos untuk hotel, tambang kapalterbang, makan, bayaran boat, bayaran cable car untuk sekeluarga...

Ongkos Liana ditanggung oleh suaminya.Saya habis rm1000 untuk beli coklat bekal jajan anak anak ke asrama..Konon seorang budget rm70...last last budget kemana apa kemana  seorang jadi rm170 maklumlah....hati seorang ibu yang sungguh lembut macam coklat yang tertinggal dalam kereta ditengah panas....

Dari poket saya Imran dapat beg sandang dan wallet (Imran selalu tahu apa yang di nak) .Hafiiz dapat kasut sekolah, seluar slack dan mainan anak panah, Alisya dapat kasut sekolah dan mainan anak panah...Khairi dapat bag sandang...Manakala Hanis belanja adik adik dia semua pakaian untuk jalan.Dapatlah seorang 3 helai baju yang sungguh anggun dan agak branded.

Liana dapat untuk dirinya set pinggan mangkuk nasi tambah segala...maklumlah dah jadi suri dalam hidup Mohd Khairi Kurdi maka material shopping pun dah beralih arah.

Untuk saya, dapatlah sebiji dulang, 2 set teko dan cawan untuk minum petang, 2 biji mangkuk nasi tambah. 2 biji kuali non stick atas permintaan Hafiiz yang suka memasak.

Ok itinery untuk 4 hari 3 malam di Langkawi


Hari pertama:-

Kami sampai airport pukul 10 malam. Van Pregio yang bermuatan penumpang 12 orang menggunakan diesel dengan sewa rm550 selama 4 hari tu (tel no : 0194499285) sedia menunggu di airport. Driver adalah suami sendiri bersilih ganti dengan suami Liana. Kami terus menyerbu tempat makan di Pantai Cenang di Restoran Haji Ramli malangnya hampir  nak tutup. Berpusing ke Pekan Kuah untuk Jai Island Corner tetapi hampir nak tutup juga maka berpusing balik ke pantai Cenang untuk ke Artisan Pizza yang semua makanan yang disediakan di situ sungguh sedap. Mereka pun tetiba ramai ramai nyanyi hepi besday untuk saya....hehehe dah makin tuwe.... 

Ok lepas dah sedar diri tu tuwe...kami pun bergerak balik ke Hotel One Helang yang bersebelahan dengan airport akkibat lambat booking hotel ditempat lain kebanyakan penuh. Kalau ada yang kosong pun rate satu malam rm1400. Ko mampu?  Maka kami book di Hotel One Helang dengan kadar rm230 net tetapi bilik sungguh besar iaitu satu bilik dua queen bed. Tapi bekpesnya sungguhhancusmacamtakdaideataktahumasakkeapantahhaih.


Ok hari pertama kami berlalu dengan ketiduran yang nyenyak kerana kepenatan di LCCT menunggu...ku menunggu.....lalalalalala




Hari kedua :-


Selepas tidur yang nyenyak macam tak sedar diri mujur masih ingat nak bangun solat subuh...dan setelah melihat anak anak bujang keluar masuk bilik tak henti henti maklumlah booking 3 bilik berasingan maka itulah jadi...kejap ubat gigi hilang ke bilik mana ntah...maka pergi sarapan pun bersilih ganti sebab ada yang dah memang lapor giler terus turun membuatkan staff yang jaga coffee house agak compius sebab kejap sebut bilik 214 tapi dah 2 orang tadi sebut lepas tu sebut bilik 215 kemudian datang lagi sebut  haih...

Selepas sarapan kami pun bertolak ke Jeti Tanjung Rhu untu ke Kilim Geoforest. Kami booking satu boat untuk family kami jer.dengan bayaran rm180 (tel : 0124761154). Boat melalui hutan kayu bakau yang cantik ke Gua Buaya, Gua Pontianak dan ke Restoran Terapung di Hole In The Wall kepunyaan Encik Zamri. Kami book lunch di situ dengan harga seorang rm25. Hidangan adalah Siakap tiga rasa, sayur campur, telur dadar, tomyam campur , popia sayur, buah buah, nasi dan air oren.

Setelah kekenyangan kami di bawa berpusing balik melalui tengah lautan yang dapat menyaksikan Andaman Sea dengan pemandangan pulau pulau yang sungguh indah ciptaan Ilahi di Langkawi ni.. Kami terus menuju ke Cable Car untuk menaiki Cable Car yang paling tinggi iteww. Sebelum menaiki cable car kami singgah untuk menonton pengembaraan 6D cinema yang sungguh menyeronokkan.  Sebelah malamnya kami makan di Restoran Wan Thai yang sungguh sedap murah dan mabeles (012 4308014). Restoran yang sungguh banyak desert thai asli dan kami makan pulut durian yang mabeles. Setelah puas dan kekenyangan bil yang kami bayar hanyalah rm140. Memang strongly recommended.



Hari Ketiga:-

Selepas sarapan kami bertolak ke Waterworld. Di sana kami dibawa oleh pemandu untuk ke jeti. Island hoping kali ni menuju ke Tasik Dayang Bunting, bermandi manda di sana kemudian melihat boat boat memberi makan Helang serta singgah di Pantai Beras Basah untuk mandi pantai.Harga sewaan untuk satu boat rm250 (tel no: 0195907732). Selepas sampai di jeti kami terus ke Mukim Melaka untuk makan tengahari (nasi campur) di Restoran Siti Fatimah. Selepas makan tengahri kami terus menuju ke Makam Mahsuri melawat sambil memborong kuih karas yang paling sedap, kuih goyang dan cok peneram (kalau orang johor panggil telinga keling) yang sungguh sedap. Saya beli 30 bungkus setiap satu untuk souvernir selain coklat daim. Sebelah malam kami meneru ke Jai Island Corner yang teletak di Kuah yang sebelum ni hampa sebab tutup. Makan di situ pun ok dan harga agak berpatutan.


Hari Empat :-

Selepas sarapan terus check out dan bershopping kemudian kami makan di Mak Ngah Gulai Panas berdekatan dengan MRSM. Makanan ala kampung tapi panas panas. Cuma yang ni betul betul cekik darah. Bila saya tanya ditelefon harga berapa katanya taklah mahal. Bila saya bayar untuk lunch tu rm270.   Dua mangkok kari ikan jenahak, 8 keping bawal putih saiz kecil goreng kunyit,udang goreng butter cara kampung untuk 8 orang makan. sambal belacan dan ulam ulam. Air sirap oren  dan nasi. Maknanya seorang kena rm30.

Lepas tu kami sambung shopping dan terus ke airport. Selamat jalan dan akan kembali lagi ke Langkawi insyallah...paling saya rindui tentulah Wan Thai!!!






Pulau pulau di Langkawi yang berbentuk unik














































































































Paya Bakau (Mangrove)

























Eagle Feeding












Gua Buaya






Gua Pontianak


















































Restoran En Zamri (Restoran Terapung)

Ternak Ikan Pari..Pekerja Menunjukkan Acara bagi makan ikan pari








Lunch sambil menikmati restoran sekali sekali terbuai di landa ombak...berdebur habis basah kain




Set Lunch seorang rm25




















































































6D Cinema di Cable Car harus bawa anak anak menonton


Telaga Tujuh Boleh nampak dari tempat Cable Car berendoi



Ni Laksa di Laksa Power mabeles

Ni Laksa di gerai sebelahnya....tak rasa apa..mmg hampa

Makan Laksa Power ditepi laut Jalan Padang Matsirat...sebelah laksa power ada juga laksa...saya try yang sebelah sebab kesian takda pelanggan sangat...tapi memang menghampakan...patutlah Laksa Power orng berkerumun.....


My peberet ever makanan di Wan Thai.












Kerabu mangga di Wan Thai a must try.






Di Jeti menuju ke Pulau Tasik Dayang Bunting




































Menaiki bukit untuk ke Tasik Dayang Bunting yang berada di tengah tengah hutan








Dibina pelantar untuk para pengunjung bersantai sambil melihat keindahan alam ciptaan Illahi.



Dapat dilihat sang suami hanya duduk bersebelah dengan seorang pengunjung lain. Mereka berdua dilihat seperti suami isteri pulak.

Saya memanggil manggil tidak diendah oleh sang suami kerana suami dari dulu ada satu perangai tak berapa enjoy  bawa anak bercuti cuti.

Waktu ini tetiba Hafiiz panik dan tidak terdaya untuk berenang...dia meminta pertolongan untuk saya hulurkan tangan...saya yang sedang sibuk snap gambar gambar terus menghulurkan tangan tapi  saya hanya mampu menghulurkan tangan tetapi tak kuat untuk menarik ke atas disebabkan dinding yang licin....ada seorang pakcik pengunjung di situ mendekati seperti mahu menghulur pertolongan tetapi setelah Khairi menolaknya ketepi keadaannya kembali stabil.

Saya bagi dia semangat untuk terus berenang menuju ke tangga untuk naik.





Ketika ini mereka berempat berenang perlahan lahan untuk ke kawasan berdekatan dengan tangga. (maya yaya terbang  pulak saya tengok Alisya)

Mandi manda di Tasik Dayang Bunting harus memakai jaket keselamatan kerana kaki tak akan dapat menjejaki dasar yang sedalam 30 kaki.


Liana dan suami bersantai menaiki boat menggunakan bateri...


Kelas gitu .....



Cantiknya tasik ciptaan Illahi......








Kagum dengan cinta dan kasih sayang si Enggang. Sejuta kali lebih baik dari kebanyakan lelaki zaman sekarang....


































































Berjemur di Pantai Beras Basah









































Nasi campur di Restoran Siti Fatimah. Kerabu Beronok ada di sini. Tapi beronok tu keras dan liat rupanya...main telan jer....la jawabnya


















Di Makam Mahsuri...kuih kuih goreng ni kami borong sampai habis. Pastu kedai pun tutup cepat.


Rumah Pandak Mayah bapa kepada Mahsuri...unik dan membuat saya betul betul terkenang rumah arwah nenek dulu.









Depan rumah Pandak Mayah



Telaga Mahsuri



Imran ceduk airnya dan buat basuh muka...untuk menyerikan wajah..





Sebelum diborong


Add caption




Rasa sedih bila membawa kisah Mahsuri....






Berjalan jalan di sepanjang kedai kedai di Pantai Cenang





Singgah di Amara Spa di Cenang Mall untuk berurut



Dari Oldtown White Coffee Cenang mall dapat menyaksikan sunset







Ok sunset dah berlalu








Di Jai Island Cafe jangan lupa order Nasi Goreng Belacan memang mabeles



Dinner di Jai Island Cafe